Το νησί της Αντιπάρου

Η Αντίπαρος, ένα μικρό νησί που συνδυάζει αρμονικά την περιπέτεια με την γαληνή καθώς και την απλότητα με την πολυτέλεια . Βρίσκεται στην καρδιά  των Κυκλάδων, σε απόσταση αναπνοής από το νησί της Πάρου (30 λεπτά με το καραβάκι από την Παροικία και 6 λεπτά με το ferry – boat από την Πούντα).

Προικισμένο με απόλυτη φυσική ομορφιά,  είναι περιτριγυρισμένο από χρυσαφένιες αμμουδιές, κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια χρωματισμένα  από βοκαμβίλιες και τοπία που σίγουρα θα αιχμαλωτίσουν τη ματιά, την ψυχή και την καρδιά σας. Κυρίως άγονη, η γη του είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Σε αρχαίους χρόνους, το νησί ήταν κατάφυτο (εξ ’ου και το αρχαίο του όνομα “Ωλίαρος” που σημαίνει δασώδες νησί), μια άγνωστη όμως καταστροφή άλλαξε τη μορφολογία του.

Σήμερα το νησί μας επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, για να θαυμάσουν τα σπάνια  κοσμήματα που κρύβει , τις αρχαιολογικές περιοχές, την καταπληκτική θέα που βρίσκεται σκόρπια σε κάθε γωνιά του νησιού μας, τις  καθαρές παραλίες, τα δρομάκια, τα παραδοσιακά φαγητά ,τις εκλεπτυσμένες  γεύσεις των εστιατορίων  , το φρέσκο ψάρι, το ντόπιο κρέας, τα υπέροχα κρασιά και την τσικουδιά της Αντιπάρου που αξίζει να δοκιμάσετε . Για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής υπάρχουν bar & disco για όλα τα γούστα . Αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει η ζεστασιά, η καλοσύνη και η φιλοξενία των κατοίκων που εγγυώνται η διαμονή σας να μείνει αξέχαστη.

Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Η μοναδική φυσική αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με τους μοναδικούς του σταλαγμίτες, χαρίζουν μια μαγευτική εικόνα σε όσους το επισκέπτονται. Ο δρόμος για το σπήλαιο είναι προ βάσιμος με αυτοκίνητο ή με τη συγκοινωνία του νησιού. Πριν την είσοδο το σπήλαιο συναντάμε το εκκλησάκι του Άη Γιάννη του  Σπηλιώτη.

Το Δεσποτικό είναι ένα από τα μικρά ακατοίκητα νησάκια που περιβάλλουν την Αντίπαρο. Το Ιερό του Δεσποτικού είναι υψίστης αρχαιολογικής σημασίας και λειτουργούσε από τον 7αι. π.Χ έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Χτισμένο πάνω στο μικρό νησί του Αιγαίου το ιερό έχει μείνει ανέπαφο από τη πάροδο των χρόνων χαρίζοντας μία μοναδική πινελιά στο χώρο του Αιγαίου. Το Δεσποτικό ταυτίζεται με την αρχαία Πρεπέσινθο. Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας ξεκίνησε τις πρώτες ανασκαφές στο Δεσποτικό τον 19ο αιώνα όπου κατάφερε να ανακαλύψει πρωτοκυκλαδικά νεκροταφεία. Μετά ακολούθησαν και άλλες ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Ν. Ζαφειρόπουλο, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια ίχνη δωρικού ναού.  Η μεγάλη ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο αποκάλυψε στοιχεία των βοηθητικών χώρων του ιερού. Αξιοσημείωτο είναι το άγαλμα γυναικείας θεότητας που βρέθηκε στη περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, πιθανολογείται ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και την θεά Άρτεμη, λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τα ευρήματα του ιερού του Δηλίου της Πάρου.

Ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα των Κυκλάδων είναι το Ενετικό Κάστρο που βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Αντιπάρου. Λόγω των πολλών πειρατικών επιδρομών στο νησί, οι κάτοικοι έχτισαν για την προστασία τους το κάστρο στις αρχές του 1440. Ακόμα και σήμερα μπορεί να διακρίνει κανείς τη βάση του πύργου που βρίσκεται στο κέντρο του κάστρου. Ο πύργος λειτουργούσε ως το τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων ή ως κατοικία του τοπικού άρχοντα. Περιμετρικά το κάστρο καλύπτεται από τους τοίχους των κατοικιών.Λίγο πριν την είσοδο στο Κάστρο συναντάμε και την Μητρόπολη του νησιού, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.